Pronòstic micològic 24-30 de novembre de 2011

Aquesta setmana es caracteritzarà per la diversitat i irregularitat. Diversitat per que apareixeran fructificacions d’un gran nombre d’espècies, i en molts hàbitats diferents. Irregularitat per que no ho faran de manera homogènia, a l’inrevés, completament heterogènia: En un punt determinat d’un bosc podem trobar els bolets que ens interessen i pocs metres més enllà, cap. No hi haurà fructificacions extenses, però insistint es podran trobar una àmplia varietat de bolets.

Aquesta setmana tornaran els dies de sol, amb màximes relativament generoses. Les nits segueixen sent fredes i el terra amarat d’aigua.  Les gelades ens respecten. Per tant, tot segueix anant be. La pregunta pot ser, per què els bolets no fan una fructificació molt més generosa. El tema m’ha fet anar de corcoll durant uns quants dies. I m’ha portat a errors de predicció. La temperatura del sòl és baixa i això explica la lentitud en aparèixer, el que de les tres setmanes passem a 4-5. Però la irregularitat, no ho explica.

Si observeu els bolets del bosc veureu que els bolets sapròfits estan esplendorosos: Cogomelles, rubiols, bolets de tinta i  carlets morats, especialment. En trobes en quantitats excepcionals i de mides extraordinàries. Però pel que fa als micorízics, és diferent. Esta sent l’any del mollerics, però no de la resta de micorízics. Crec que la sequera tan pronunciada, que fa esgrogueir i fer perdre les fulles d’algun caducifoli, ha de ser la principal explicació. Molts arbres caducifolis estan passant de una fulla groga a perdre-la sense passar pel roig. I aquests passos indiquen  canvis en el pas de nutrients a les rels i al miceli fúngic dels micorízcs.

Caldrà estudiar-ho i tenir-ho present en els pronòstics d’aquest i altres anys.

Anuncis

One response to “Pronòstic micològic 24-30 de novembre de 2011

  1. per roda de bar,on puc anar a buscar
    bolets

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s